ALYKI ZWYCIĘZCĄ WIOSENNEJ EDYCJI FESTIWALU RESTAURANT WEEK POLSKA!

Jest nam niezmiernie miło, iż głosami Gości Restauracja ALYKI zwyciężyła plebiscyt na najlepszą restaurację wiosennej edycji Festiwalu Restaurant Week, zarówno w skali Wrocławia, jak i w skali całego kraju! To dla nas ogromne wyróżnienie i impuls do dalszego rozwoju i ciężkiej pracy na co dzień. Dziękujemy za wszystkie oddane głosy, opinie i uwagi oraz czas poświęcony na wypełnianie ankiet.

Restaurant Week to najbardziej znany festiwal kulinarny na świecie, w Polsce obecny od trzech lat. Wiosenna edycja obejmowała 9 największych miast Polski, a wzięło w niej udział 248 restauracji, z czego Wrocław reprezentowały 22 lokale. Restauracja ALYKI uczestniczyła w festiwalu już drugi raz.
W czasie 10 dni (1-10 kwietnia) gościło u nas ponad 650 Gości, którzy mieli okazję zasmakować menu przygotowanego wyjątkowo na tę okazję przez naszego Szefa Kuchni – Pawła Błaszczyka.

Na talerzach królowały dania lekkie, wiosenne i kolorowe. Na przystawkę przygotowaliśmy orzeźwiające consomme limonkowe z parmezanową polentą i rostbefem na różowo, natomiast daniem głównym była delikatna, soczysta kaczka przygotowana francuską metodą sous-vide, podana z żółtym pęczakiem i puree marchewkowo-pomarańczowym. Ponieważ hasłem przewodnim tej edycji była „Kwitnąca scena restauracyjna”, podkreślająca niesamowity rozwój całej polskiej gastronomii w ostatnich latach, na naszych talerzach nie mogło też zabraknąć motywu kwiatowego. Pojawiła się więc pianka z syropu z kwiatu bzu czarnego, jadalne bratki oraz aromatyczne płatki róż, zatopione w delikatnej piance, którą zaserwowaliśmy na deser. I to właśnie deser – czekoladowe ciasteczko z pianką z płatkami dzikiej róży skradł Wasze serca i zagościł na stałe w naszej karcie. Zapraszamy Was zatem serdecznie na słodką degustację festiwalowego deseru i jeszcze raz dziękujemy za wszystkie oddane głosy. Do zobaczenia przy stole!

Restaurant-Week-Wroclaw1 (1)_fot. Jerzy Wypych z19955498Q,Gala-kwietniowej-odslony-Wroclaw-Restaurant-Week-2