Europa na widelcu 2019

Drodzy Goście!

Od 29.05 do 02.06 możecie spróbować nasze specjalne menu, którego tematem przewodnim jest Polska. Nasza rodzima kuchnia jest bardzo popularna nie tylko u nas, ale również w całej Europie. Wychodząc z założenia, że Polacy nie Gęsi i swoją kuchnię mają, szef kuchni zaprezentuje ojczyste dania wyróżniające się na tle innych potraw z całej Europy.

MENU:

Zupa botwinka, wędzone żółtko, szczypiorek palony, oliwa truflowa

Kark z jelenia, świeży majeranek, demi-glace, kluseczki z wędzonego twarogu, prażone jabłka, piklowany burak złoty

Szarlotka na ciepło, mini beza, lody waniliowe, truskawki

Wrocław całym kulinarnym sercem wspiera akcję Menu Wolności. Zachęcamy do udziału w akcji społecznej wymyślonej i rozpoczętej przez dziennikarkę Katarzynę Bosacką. Jednym z patronów akcji jest Robert Makłowicz, ambasador festiwalu Europa na widelcu.

Celem akcji Menu Wolności jest rozpropagowanie wśród Polaków wspólnego świętowania rocznicy wyborów 4 czerwca 1989 roku, które przyniosły nam upragnioną wolność. Jednym z ważnych punktów dwumiesięcznych obrad Okrągłego Stołu, podczas których podejmowano decyzje dotyczące losów kraju, było… jedzenie. Codziennie, kilkaset osób spożywało wspólne posiłki przy stołach ustawionych w kuluarach Pałacu Namiestnikowskiego, które serwowali najlepsi kelnerzy z restauracji orbisowskiej w Wilanowie. A w menu obiadu, który kończył historyczne obrady znalazły się: galaretka drobiowa, zupa pomidorowa z ryżem, eskalop wieprzowy oraz pączek.