Menu a'la carte

W menu a’la carte ALYKI znajdą Państwo zarówno dania kuchni polskiej, jak i dania inspirowane licznymi podróżami, których smak za każdym razem przywołuje nam miłe wspomnienia.

Nasze dania przygotowujemy z naturalnych składników, sięgając po produkty najwyższej jakości. Potrawy przygotowujemy m.in. francuską metodą sous-vide, która polega na wydłużonym procesie gotowania w niższych temperaturach w tzw. „próżni”, co pomaga zachować lepszą jakość i smak. Dzięki temu dania, które serwujemy zachowują najwyższe walory odżywcze, nie tracą witamin, są zdrowe i lekkostrawne, a ich wygląd i struktura pozostają nienaruszone.

mozzarella, pomidory, oliwa, bazylia | Bruschetta with mozzarella, tomatoes, olive, basil
musztarda francuska, papryka, czerwona cebula, koperek, oliwa, pieczywo | Salmon tatar french mustard, cucumber, pepper, dill, olive, bread
pikle, pieczywo | Beef tartar made from polish beef tenderloin, pickles, bread
3 rodzaje serów, oliwki, suszone pomidory, chorizo, prosciutto Crudo, krakersy | Plate of snacks variety of cheeses and hams, olives, sun-dried tomatoes, chorizo, prosciutto crudo, crakcers
czosnek, białe wino, pomidorki koktajlowe, pieczywo | Shripms fried on butter, white wine, cherry tomatoes, bread
z  makaronem | Traditional broth with noodles *Rosół serwujemy w sobotę i niedzielę | We serve traditional broth only on Saturdays and Sundays
serwowana w tygodniu od 12.00 do 17.00, więcej informacji w zakładce Lunche | served from monday till friday, more info in lunches
Wegetariańskie
grillowane chorizo lub kiełki | Roasted pepper creamy soup  grilled chorizo or sprouts
z jajkiem sous-vide | Sour soup with sous-vide egg
ziemniaki pieczone z papryką, pomidory z cebulą i śmietaną | Pork ribs in sweet and spicy glaze, baked potatoes with pepper, tomatoes with onion and sour cream
Wegetariańskie | Vegetarian
warzywa sezonowe, pomidory pelati, rukola | Chickpea stew, seasonal vegetables, pelati tomatoes, arugula
ziemniaki gotowane z masłem i koperkiem, surówka z kiszonej kapusty | Chicken liver, boiled potatoes with butter and dill, sauerkraut salad
kapusta zasmażana, ziemniaki gotowane z masłem i koperkiem | Pork neck chop fried in lard, stewed cabbage, boiled potatoes with butter and dill
marynowana po staropolsku, sos borowikowy, konfitura z czerwonej cebuli, rozmaryn, gotowane ziemniaki z masłem i koperkiem | Pork tenderloin marinated in old Polish style, porcini mushroom sauce, red onion preserve, boiled potatoes with butter and dill
marchew blanszowana, sos wiśniowy, chips z pomarańczy, kasza pęczak ze śmietanką i pietruszką |Sous-vide duck breast, blanched carrot, cherry sauce, orange crisp, pearl barley  with cream and parsley
pieczone warzywa korzeniowe, frytki, masło ziołłowe, żel cappuccino | Grilled beef  tenderloin, baked root vegetables, french fires, herb butter, cappuccino gel
Wegetariańskie | Vegetarian
sos gorgonzola, suszone pomidory, szpinak, cukinia, parmezan | Strozzapreti al forno, gorgonzola sauce, sun-dried tomatoes, spinach, courgette, parmesan
szpinak, czosnek, pomidorki koktajlowe, cukinia, pestki dyni, oliwa | Tagliolini with  salmon fillet, spinach, garlic, cherry tomatoes, courgette, pumpkin stone, olive
śmietanka, czerwona cebula, słonecznik, rukola |Tagliatelle with beef marianted in tandoori paste, cream, red onion, sunflower seeds, arugula
Wegetariańskie
cebula, kwaśna śmietana (8 szt.) |  Dumplings with potatoes, withe cheese, onion and sour cream
masło, natka (8 szt.) | Dumplings with veil and chanterelles, butter, parsley and sour cream
Puree dyniowo – miętowe, granat, kasza bulgur, sos beurre blanc | | Zander fillet, pumpkin with mint puree, pomegranate, bulgur, beurre blanc sauce
Wegetariańskie/ Vegetarian
Gnocchi with tomato sauce
w panierce, frytki lub ziemniaczki, marchewki baby | Chicken nuggets in breadcrumbs with fries or potatoes, baby carrots
Wegetariańskie/ Vegetarian
z nutellą i bananami lub z serkiem waniliowym i owocami (2 szt.) | Crêpes with nutella and bananas or cheese and fruits

* Danie dostępne również w wersji wegetariańskiej, bez chorizo.