N_menu ala carte sam napisIkonki_menu ala carte

W menu a’la carte ALYKI znajdą Państwo zarówno dania kuchni polskiej, jak i dania inspirowane licznymi podróżami, których smak za każdym razem przywołuje nam miłe wspomnienia.

Nasze dania przygotowujemy z naturalnych składników, sięgając po produkty najwyższej jakości. Potrawy przygotowujemy m.in. francuską metodą sous-vide, która polega na wydłużonym procesie gotowania w niższych temperaturach w tzw. „próżni”, co pomaga zachować lepszą jakość i smak. Dzięki temu dania, które serwujemy zachowują najwyższe walory odżywcze, nie tracą witamin, są zdrowe i lekkostrawne, a ich wygląd i struktura pozostają nienaruszone.

PRZYSTAWKI
    
Klasyczny tatar wołowy z polskiej polędwicy / pikle
 28.
Deska rozmaitości: wybór serów (3 rodzaje) / oliwki / suszone pomidory / chorizo /
grillowany boczek / krakersy / dip wiosenny
 30.
ZUPY
Zupa dnia – serwowana w tygodniu od 12.00 do 17.00
 9.
Krem z pieczonej papryki / grillowane chorizo* icon3
 14.
Żurek Staropolski z jajkiem sous-vide
14.
SAŁATKI serwowane z chrupiącą bagietką
Grillowany kurczak / mango / czerwona cebula / avocado / pomidorki cherry / mix sałat / winegret limonkowy
 26.
PIEROGI
Pierogi ruskie ze złocistą cebulką i kwaśną śmietaną (8 szt.) icon3
17.
Pierogi z cielęciną i kurkami / masełko / natka (8 szt.)
 16.
MAKARONY
Penne po hiszpańsku: z chorizo, świeżym chilli i czerwoną cebulą / sos pomidorowy na bazie czerwonego wina*  icon3
 24.
Tagliatelle z wołowiną marynowaną w tandori / mascarpone / prażony słonecznik
 30.
RYBY serwowane z sałatką i dodatkiem do wyboru
Łosoś sous-vide / seler naciowy / szpinak / grillowany ananas / puree pietruszkowe
 38.
Polędwica z tuńczyka sous-vide / grillowana cukinia / orzeszki ziemne / czarny sezam / sos sojowy
 49.
DANIA GŁÓWNE serwowane z dodatkiem do wyboru
Filet z kurczaka sous-vide / sos z szyjek rakowych i krewetek / pomidorki cherry
 29.
Pierś z kaczki sous-vide / puree z marchwi i pomarańczy / sos wiśniowy / cukinia blanszowana
 39.
Polędwiczka wieprzowa marynowana po staropolsku / sos borowikowy
 32.
Grillowany stek z polskiej polędwicy wołowej / grillowane warzywa / sos z zielonego pieprzu
 66.
DODATKI DO DAŃ GŁÓWNYCH
Ziemniaki gotowane z masełkiem i koperkiem
 6.
Ziemniaki pieczone w ziołach
 6.
Frytki
 6.
Ryż Basmati
 6.
Kasza pęczak z serkiem mascarpone i pietruszką
 6.
MENU DLA DZIECI
Nugettsy z kurczaka w sezamkowej panierce / frytki lub ziemniaczki / marchewki baby
 13.
Naleśniki dla malucha z nutellą i bananami lub z serkiem waniliowym i owocami  (2 szt.)  icon3
 13.
* Danie dostępne również w wersji wegetariańskiej, bez chorizo.

icon3– danie wegetariańskie