Menu a'la carte

W menu a’la carte ALYKI znajdą Państwo zarówno dania kuchni polskiej, jak i dania inspirowane licznymi podróżami, których smak za każdym razem przywołuje nam miłe wspomnienia.

Nasze dania przygotowujemy z naturalnych składników, sięgając po produkty najwyższej jakości. Potrawy przygotowujemy m.in. francuską metodą sous-vide, która polega na wydłużonym procesie gotowania w niższych temperaturach w tzw. „próżni”, co pomaga zachować lepszą jakość i smak. Dzięki temu dania, które serwujemy zachowują najwyższe walory odżywcze, nie tracą witamin, są zdrowe i lekkostrawne, a ich wygląd i struktura pozostają nienaruszone.

musztarda francuska, świeży ogórek, czerwona cebula, chips z chleba, koperek, oliwa szczypiorkowa | french mustard, cucumber, red onion, bread chips, dill, chives olive
z polskiej polędwicy, pikle | made from polish beef tenderloin, pickles
3 rodzaje serów, oliwki, suszone pomidory, chorizo, prosciutto Crudo, krakersy | variety of cheeses and hams, olives, dried tomatoes, chorizo, prosciutto crudo, crakcers
smażone na maśle z czosnkiem, białe wino, pomidorki koktajlowe, pieczywo | fried on butter, white wine, cherry tomatoes, bread
serwowana w tygodniu od 12.00 do 17.00, więcej informacji w zakładce Lunche | served from monday till friday, more info in lunches
Wegetariańskie
grillowane chorizo* | grilled chorizo*
z jajkiem sous-vide | with sous-vide egg
kapusta zasmażana, ziemniaki gotowane z masłem i koperkiem | stewed cabbage, potatoes with butter and dill
marynowana po staropolsku, sos borowikowy, konfitura z czerwonej cebuli, rozmaryn, gotowane ziemniaki z masłem i koperkiem | marinated in old Polish style, porcini mushroom sauce, red onion preserve, potatoes with butter and dill
marchew palona, sos wiśniowy, chips z jabłka, kasza pęczak z serkiem mascarpone i pietruszką | Roasted carrot, cherry sauce, apple crisp, groats with mascarpone and parsley
z polskiej polędwicy wołowej, palone warzywa, frytki | polish beef tenderloin, roasted vegetables, french fries
Pieczony filet z łososia, szpinak, czosnek, pomidorki koktajlowe, cukinia, pestki dyni, oliwa bazyliowa | Tagliolini with baked salmon fillet, spinach, garlic, cherry tomatoes, zucchini, pumpkin stone, basil olive
z wołowiną marynowaną w tandoori, mascarpone, prażony słonecznik | with beef marianted in tandoori paste, mascarpone cheesem sunflower seeds
Wegetariańskie
ze złocistą cebulką i kwaśną śmietaną (8 szt.) | with golden onion and sour cream
z cielęciną i kurkami, masełko, natka (8 szt.) | with veil and chanterelles, butter, parsley
Puree dyniowo – miętowe, granat, koperkowa kasza bulgur, sos beurre blanc | pumpkin with mint puree, pomegranate, dill bulgur, beurre blanc sauce
w panierce, frytki lub ziemniaczki, marchewki baby | in breadcrumbs with fries or potatoes, baby carrots
Wegetariańskie
z nutellą i bananami lub z serkiem waniliowym i owocami (2 szt.) | with nutella and bananas or cheese and fruits

* Danie dostępne również w wersji wegetariańskiej, bez chorizo.