Menu a'la carte

W menu a’la carte ALYKI znajdą Państwo zarówno dania kuchni polskiej, jak i dania inspirowane licznymi podróżami, których smak za każdym razem przywołuje nam miłe wspomnienia.

Nasze dania przygotowujemy z naturalnych składników, sięgając po produkty najwyższej jakości. Potrawy przygotowujemy m.in. francuską metodą sous-vide, która polega na wydłużonym procesie gotowania w niższych temperaturach w tzw. „próżni”, co pomaga zachować lepszą jakość i smak. Dzięki temu dania, które serwujemy zachowują najwyższe walory odżywcze, nie tracą witamin, są zdrowe i lekkostrawne, a ich wygląd i struktura pozostają nienaruszone.

bryndza, miód z pasieki smoleckiej, szpinak, słonecznik  
wędzona makrela, jajko sadzone, pomidorki koktajlowe
ser pleśniowy kamiennogórski, orzechy włoskie, szczypiorek
z polskiej polędwicy, pikle
wybór serów (3 rodzaje), oliwki, suszone pomidory, chorizo, grillowany boczek, krakersy, dip wiosenny
smażone na maśle z czosnkiem, białe wino, pomidorki koktajlowe, pieczywo
z domowym makaronem
serwowana w tygodniu od 12.00 do 17.00, więcej informacji w zakładce Lunche
Wegetariańskie
grillowane chorizo*
z jajkiem sous-vide
smażony na smalcu, młoda kapusta zasmażana, puree
marynowana po staropolsku, sos borowikowy, konfitura z czerwonej cebuli, rozmaryn
marchew palona, sos wiśniowy, chips z jabłka
z polskiej polędwicy wołowej, palone warzywa, frytki stekowe
z masełkiem i koperkiem
w ziołach
z serkiem mascarpone i pietruszką
z wołowiną marynowaną w tandoori, mascarpone, prażony słonecznik
Wegetariańskie
ze złocistą cebulką i kwaśną śmietaną (8 szt.)
Pierogi
18 zł
z cielęciną i kurkami, masełko, natka (8 szt.)
sałatka ze szpinaku, oliwek, cebulki perłowej i groszku
w panierce, frytki lub ziemniaczki, marchewki baby
Wegetariańskie
z nutellą i bananami lub z serkiem waniliowym i owocami (2 szt.)

* Danie dostępne również w wersji wegetariańskiej, bez chorizo.