Menu sezonowe | Seasonal menu

Poznaj nasze menu sezonowe! Co miesiąc Szef Kuchni ALYKI zaprasza na nowe propozycje dań, inspirowane świeżymi, lokalnymi produktami, dostępnymi tylko przez krótką chwilę. Wiosną w ALYKI królują kolorowe nowalijki i szparagi. Lato to nasz ulubiony okres – czas soczystych owoców, orzeźwiających chłodników i zdrowych sałatek. Jesienią w menu sezonowym goszczą aromatyczne grzyby oraz przepyszna dynia w wielu odsłonach. Zimą natomiast zapraszamy do degustacji rozgrzewających, aromatycznych i wzmacniających odporność dań, idealnych na mroźne dni.

Meet our sesonal menu! Every moth Alyki’s Main Chef  invites you to try new dishes, that consists of fresh, local products, that are available on the market o nly just for a short while. In spring you can find in our menu spring vegetables and asparagus, summer is our favorite season – a time full of juicy fruits, tangy cold soups and helthy salads. In autumn we have aromatic mushrooms and  delicious pumpkin. During winter you will find in Alyki warm, aromatic dishes perefect for chilly and cold winter days.

pieczona dynia, żel z buraka, roszponka, oliwa chili, cytryna | Smoked salmon, baked pumpkin, beetroot gel, lamb’s lettuce, chili olive, lemon
podgrzybek, cebula, szczypiorek, oliwa z pestek dyni | Butternut squash cream, bay bolete, onion, chives, pumpkin seed olive
mix sałat, piklowana cukinia, pieczona gruszka, maliny, pomidorki koktajlowe, winegret żurawinowy z rozmarynem | Lettuce mix, oscypek – smoked sheep cheese, pickled courgette, baked pear, raspberries, cherry tomatoes, cranberry vinaigrette with rosemary
sałata rzymska z roszponką, pieczona dynia, podgrzybek smażony, winogrono, pestki dyni, winegret kiwi | Cos lettuce with lamb’s lettuce, chicken liver with lavender, baked pumpkin, fried bay bolete, grape, pumpkin seeds, kiwi fruit vinaigrette
siano z pora, białe wino, czosnek, czerwona cebula, pesto pomidorowe z migdałami | Risotto with bolete, leek hay, white wine, garlic, red onion, tomato pesto with almonds
ciasteczko ryżowe ze skórką pomarańczy i parmezanem, rydze marynowane, emulsja jeżynowa, blanszowany brokuł, limonka | Gilthead fillet, rice cake with orange peel and parmesan cheese, pickled saffron milk cap, blackberry emulsion, blanched broccoli, lime
kopytka buraczane, kasztany, czosnek marynowany, sos z rokitnika | Boar hock stewed in herbs, beetroot dumplings, chestnuts, marinated garlic, sea buckthorn sauce
gnocchi, puree dyniowe z tajską bazylią, oscypek, żurawina, marynowane pieczarki | Corn chicken thigh, gnocchi, pumpkin puree with thai basil, oscypek – smoked sheep cheese, cranberry, marinated mushrooms