N_menu sezonowe

Poznaj nasze menu sezonowe! Co miesiąc Szef Kuchni ALYKI zaprasza na nowe propozycje dań, inspirowane świeżymi, lokalnymi produktami, dostępnymi tylko przez krótką chwilę. Wiosną w ALYKI królują kolorowe nowalijki i szparagi. Lato to nasz ulubiony okres – czas soczystych owoców, orzeźwiających chłodników i zdrowych sałatek. Jesienią w menu sezonowym goszczą aromatyczne grzyby oraz przepyszna dynia w wielu odsłonach. Zimą natomiast zapraszamy do degustacji rozgrzewających, aromatycznych i wzmacniających odporność dań, idealnych na mroźne dni.

A oto, co przygotowaliśmy dla Państwa w tym miesiącu. Zapraszamy do degustacji!

IMG_8919internet

PRZYSTAWKI
Plastry rostbefu na różowo, sos chrzanowo-cytrynowy, żel z buraka, piklowana rzodkiewka, rukola, paluchy chlebowe
23.
ZUPA
Wiosenna zupa jarzynowa, bób, koperek, creme fresh
16.
SAŁATKI
Sałatka z Łomnicką Zadymą – ser krowi, wędzony na zimno, granat, liście świeżego szpinaku, melon, pestki dyni, rzepa arbuzowa, winegret truskawkowy
34.
Sałatka a’la  Cezar z kurczakiem lub krewetkami do wyboru, sałata rzymska, sos cezar, filety z cytrusów, ser Ślubowski słoneczny, grzanki ziołowe, pomidorki cherry, czerwona cebula

wersja z kurczakiem 32 zł

wersja z krewetkami 37 zł

32.zł/37 zł
DANIA GŁÓWNE
Makaron pappardelle, pieczony filet z łososia, owoce kaparów, szpinak, bób, czosnek, słonecznik, oliwa
33.
Grillowana pierś z kurczaka, groszek cukrowy, pieczone ziemniaki truflowe z tymiankiem, surówka z rzodkiewki ze szczypiorkiem, żel pomarańczowy
36.
Mostek wołowy, pieczone pomidory z czosnkiem, świeży tymianek, ciemny sos z granatem, hummus z czerwoną soczewicą
46.
Filer z piotrosza, sałatka z fasolki szparagowej, groszku i marchewki, jajko w koszulce, puder z truskawek, kiełki
39.

 

* Rambutan – jest to egzotyczny owoc podobny do liczi, pochodzący
z Malezji, ma soczysty perłowo biały miąższ, który może być zarówno
słodki jak i kwaśny,dlatego wykorzystuje się go jako dodatek do dań słodkich
i wytrawnych.