Menu sezonowe | Seasonal menu

Poznaj nasze menu sezonowe! Co miesiąc Szef Kuchni ALYKI zaprasza na nowe propozycje dań, inspirowane świeżymi, lokalnymi produktami, dostępnymi tylko przez krótką chwilę. Wiosną w ALYKI królują kolorowe nowalijki i szparagi. Lato to nasz ulubiony okres – czas soczystych owoców, orzeźwiających chłodników i zdrowych sałatek. Jesienią w menu sezonowym goszczą aromatyczne grzyby oraz przepyszna dynia w wielu odsłonach. Zimą natomiast zapraszamy do degustacji rozgrzewających, aromatycznych i wzmacniających odporność dań, idealnych na mroźne dni.

Meet our sesonal menu! Every moth Alyki’s Main Chef  invites you to try new dishes, that consists of fresh, local products, that are available on the market o nly just for a short while. In spring you can find in our menu spring vegetables and asparagus, summer is our favorite season – a time full of juicy fruits, tangy cold soups and helthy salads. In autumn we have aromatic mushrooms and  delicious pumpkin. During winter you will find in Alyki warm, aromatic dishes perefect for chilly and cold winter days.

Carpaccio z polędwicy wołowej, majonez bazyliowy, piklowana cebula, rukola, parmezan, bagietka | Beef tenderloin carpaccio, basil mayonnaise, pickled onion, arugula, parmesan, baguette
ser podpuszczkowy, białe wino, czosnek, tymianek, grzanka| Onion soup, rennet cheese, white wine, garlic, thyme, crouton
sałata rzymska, kumkwat, pomidorki koktajlowe, gruszka, pestki dyni, żurawina błotna, sos musztardowy | Salad with grilled camembert, cos lettuce, kumquat, cherry tomatoes, pear, pumpkin seeds, small cranberry, mustard sauce
roszponka, burak marynowany w occie figowym, ricotta, granat, sos malinowy | Salad with chicken liver, lamb’s lettuce, beetroot marinated in figgy vinegar, ricotta cheese, pomegranate, raspberry sauce  
śmietana, pomidor, czosnek, lubczyk, bazylia, kiszona rzodkiewka | Risotto with pulled beef, cream, tomato, garlic, lovage, basil, pickled radish
puree z marchewki z pomarańczą, kalafior romanesco, oliwki czarne, granat | Corn chicken thigh, carrot and orange puree, Romanesco broccoli, black olives, pomegranate
Wegetariańskie | Vegetarian
szpinak, suszone pomidory, cukinia, puder z grzybów, pestki dyni, parmezan | Spaghetti, bleu gourmage cheese, spinach, sun-dried tomatoes, zucchini, mushroom powder, pumpkin seeds, parmesan
pieczony batat, palony seler, ser solankowy, tymianek | Rump steak, baked sweet potato, smoked celery, brined cheese, thyme