Menu sezonowe | Seasonal menu

Poznaj nasze menu sezonowe! Co miesiąc Szef Kuchni ALYKI zaprasza na nowe propozycje dań, inspirowane świeżymi, lokalnymi produktami, dostępnymi tylko przez krótką chwilę. Wiosną w ALYKI królują kolorowe nowalijki i szparagi. Lato to nasz ulubiony okres – czas soczystych owoców, orzeźwiających chłodników i zdrowych sałatek. Jesienią w menu sezonowym goszczą aromatyczne grzyby oraz przepyszna dynia w wielu odsłonach. Zimą natomiast zapraszamy do degustacji rozgrzewających, aromatycznych i wzmacniających odporność dań, idealnych na mroźne dni.

Meet our sesonal menu! Every moth Alyki’s Main Chef  invites you to try new dishes, that consists of fresh, local products, that are available on the market o nly just for a short while. In spring you can find in our menu spring vegetables and asparagus, summer is our favorite season – a time full of juicy fruits, tangy cold soups and helthy salads. In autumn we have aromatic mushrooms and  delicious pumpkin. During winter you will find in Alyki warm, aromatic dishes perefect for chilly and cold winter days.

Śledź
23 zł
łosoś wędzony, rydze marynowane, oliwa koperkowa, cebulka piklowana | herring, smoked salmon, marinated saffron milk cap, dill olive, pickled onion
suszone podgrzybki, borowiki, włoszczyzna, natka pietruszki, por, oliwa pietruszkowa | dried bolete mushrooms, porcini mushrooms, mirepoix, parsley, leek, chives olive
sałaty, mandarynki, awokado, pomidorki, cieciorka, winegret imbirowo-czosnkowy | lettuce, cowlike cheese „ale czad”, tangerine, avocado, cherry tomatoes, ginger and garlic vinaigrette
sałaty, melon kompresowany, rzepa arbuzowa, pestki dyni, konfitura z czerwonej cebuli, karambola, winegret parmezanowo-kaparowy | lettuce, chicken liver, compressed melon, red onion preserve, watermelon turnip, pumpkin seeds, starfruit, parmesan and caper vinaigrette
plastry pieczonego indyka, puder z pistacji, parmezan, tymianek | risotto with mushrooms, slices of baked turkey, pistachio powder, parmesan, thyme
kwaśna śmietana, natka pietruszki | fried dumplings with cabbage and mushrooms, sour cream, parsley
polenta cytrynowa, groszek cukrowy, papryka, puree z selera | rosefish fillet, lemon polenta, snap pea, pepper, celery puree
rokitnik, puree z czerwonej kapusty, frytki z selera, masełko ziołowe | Uruguayan loin, hippophae, red cabbage puree, celery chips, herby butter
puree marchewkowo-sezamowe, brukselka palona, kiszony kalafior, emulsja mandarynkowa | chicken breast, carrot and sesame puree, smoked brussels sprout, pickled cauliflower, tangerine emulsion