N_menu sezonowe

Poznaj nasze menu sezonowe! Co miesiąc Szef Kuchni ALYKI zaprasza na nowe propozycje dań, inspirowane świeżymi, lokalnymi produktami, dostępnymi tylko przez krótką chwilę. Wiosną w ALYKI królują kolorowe nowalijki i szparagi. Lato to nasz ulubiony okres – czas soczystych owoców, orzeźwiających chłodników i zdrowych sałatek. Jesienią w menu sezonowym goszczą aromatyczne grzyby oraz przepyszna dynia w wielu odsłonach. Zimą natomiast zapraszamy do degustacji rozgrzewających, aromatycznych i wzmacniających odporność dań, idealnych na mroźne dni.

A oto, co przygotowaliśmy dla Państwa w tym miesiącu. Zapraszamy do degustacji!

1

PRZYSTAWKI
Placuszki z batatów,marchewka, słonecznik, rukola, jajko przepiórcze
21.
ZUPA
Krem z  pieczonego buraka z lawendą, serem wędzonym i kiełkami
16.
SAŁATKI
Sałatka z krówką pigwówką – ser długo dojrzewający nacierany winem pigwowym , endywia, papaja, karambola, burak, dynia
34.
Sałatka z grillowanym kurczakiem, rambutan* , kasztany jadalne, rukola, marchew,
winegret klonowo-musztardowy
32.
DANIA GŁÓWNE
Makaron linguini, czosnek, jarmuż , dynia, słonecznik, pietruszka, chilli
28.
Pierś z kurczaka kukurydzianego supreme, puree z fioletowego batata, sos szczypiorkowy, żel z papryki z chilli, palony topinambur
38.
Grillowany antrykot wołowy, kalafior romanesco, frytki stekowe, demi glace rozmarynowy, rzodkiewka
45.
Labraks pieczony w całości, grillowane warzywa z czarnuszką, pianka limonkowa
39.

 

* Rambutan – jest to egzotyczny owoc podobny do liczi, pochodzący
z Malezji, ma soczysty perłowo biały miąższ, który może być zarówno
słodki jak i kwaśny,dlatego wykorzystuje się go jako dodatek do dań słodkich
i wytrawnych.