Poznaj nasze menu sezonowe! Co miesiąc Szef Kuchni ALYKI zaprasza na nowe propozycje dań, inspirowane świeżymi, lokalnymi produktami, dostępnymi tylko przez krótką chwilę. Wiosną w ALYKI królują kolorowe nowalijki i szparagi. Lato to nasz ulubiony okres – czas soczystych owoców, orzeźwiających chłodników i zdrowych sałatek. Jesienią w menu sezonowym goszczą aromatyczne grzyby oraz przepyszna dynia w wielu odsłonach. Zimą natomiast zapraszamy do degustacji rozgrzewających, aromatycznych i wzmacniających odporność dań, idealnych na mroźne dni.

A oto, co przygotowaliśmy dla Państwa w tym miesiącu. Zapraszamy do degustacji!

 

PRZYSTAWKI
Jajko  w koszulce, sos a’la  Cezar,  grillowane zielone szparagi  , świeże truskawki,  pieczywo
18.
ZUPA
Krem ze szparagów, surowe żółtko, kiełki, puder z truskawek
16.
SAŁATKI
Sałatka z wątróbką drobiową, zielone szparagi, marchewka, sos wiśniowy, grejpfrut, sałata
29.
 Sałatka z roszponką, czarna soczewica, seler naciowy, kiszona rzodkiewka, pieczone pomidory concasse, ser słoneczny, winegret truskawkowy
29 zł
DANIA GŁÓWNE
Pęczotto z grasicą, kasza pęczak, warzywa korzeniowe
28.
Filet z kurczaka ze skórą,  młoda marchew, puree z batata z chorizo, sałatka z botwinki i młodego szpinaku
36.
Pieczone kacze udo, żel ze szparagów, gnocchi szczypiorkowe, pieczone warzywa korzeniowe, truskawki
39.
Polędwica z dorsza, czarna soczewica, groszek cukrowy, majonez wasabi,  marchewka sous-vide z masełkiem ziołowym
37.