Menu sezonowe | Seasonal menu

Poznaj nasze menu sezonowe! Co miesiąc Szef Kuchni ALYKI zaprasza na nowe propozycje dań, inspirowane świeżymi, lokalnymi produktami, dostępnymi tylko przez krótką chwilę. Wiosną w ALYKI królują kolorowe nowalijki i szparagi. Lato to nasz ulubiony okres – czas soczystych owoców, orzeźwiających chłodników i zdrowych sałatek. Jesienią w menu sezonowym goszczą aromatyczne grzyby oraz przepyszna dynia w wielu odsłonach. Zimą natomiast zapraszamy do degustacji rozgrzewających, aromatycznych i wzmacniających odporność dań, idealnych na mroźne dni.

Meet our sesonal menu! Every moth Alyki’s Main Chef  invites you to try new dishes, that consists of fresh, local products, that are available on the market o nly just for a short while. In spring you can find in our menu spring vegetables and asparagus, summer is our favorite season – a time full of juicy fruits, tangy cold soups and helthy salads. In autumn we have aromatic mushrooms and  delicious pumpkin. During winter you will find in Alyki warm, aromatic dishes perefect for chilly and cold winter days.

kurki, ogórek, borówki, emulsja malinowa | Fried goat cheese, chanterelles, cucumber, blueberries, raspberry emulsion
cukinia, pomidor, ziemniaki, fasolka szparagowa, kwaśna śmietana | Chanterelle soup, courgette, tomato, potatoes, green bean, sour cream
sałata rzymska, pieczona papryka, chips z kalarepy, śliwka, salsa z pieczonego bakłażana, krem balsamiczny cytrynowy | Cos lettuce, mini mozzarella, roasted pepper, kohlrabi chips, plum, roasted aubergine salsa, lemon balsamic cream
sałaty, patison, karczoch, liczi, pomidor malinowy, winegret borówkowy  | Lettuce mix, chicken liver, cymling, artichoke, lychee, raspberry tomato, blueberry vinaigrette
papryczka chili, kolorowa papryka, kurki, czosnek, szpinak, oliwa winogronowa, tymianek | Tagliatelle, shrimps, chilli pepper, colourful pepper, chanterelles, garlic, spinach, grape olive, thyme
polenta cytrynowa z szałwią, salsa z granatu i pomidorów, kurki, karotka blanszowana | Gilthead fillet, lemon polenta with sage, pomegranate and tomato salsa, chanterelles, blanched young carrot
glazura z czarnego bzu, pieczone ziemniaki z ogniska, sos z zielonego jabłka, pomidory z cebulką, tymianek | Pork ribs, black elderberry glaze, bonfire night baked potatoes, green apple sauce, tomatoes with onion, thyme
gotowane ziemniaki, kruszonka pietruszkowa z pistacją, grillowana cukinia, kukurydza | Chicken fillet, boiled potatoes, parsley and pistachio crumble, grilled courgette, corn