Poznaj naszą kuchnię | Experience our kitchen

Uwielbiamy poznawać nowe smaki i łączyć nietypowe składniki. Efekt naszych poszukiwań, zarówno tych kulinarnych, jak i podróżniczych, znajduje odzwierciedlenie w karcie menu. W ofercie Restauracji ALYKI znajdą Państwo zarówno dania kuchni polskiej, jak i dania inspirowane licznymi podróżami, których smak za każdym razem przywołuje nam miłe wspomnienia.

Widzimy, że wiele osób przykłada coraz większą wagę do tego, aby się zdrowo odżywiać. Bardzo nas to cieszy, gdyż w kuchni ALYKI dokładamy wszelkich starań, aby gotować lekko i zdrowo. Nasze dania przygotowujemy z naturalnych składników, sięgając po produkty najwyższej jakości. Często korzystamy też z produktów sezonowych. Gotujemy bez pośpiechu, starając się wydobyć z naszych dań jak najlepsze smaki.

Potrawy przygotowujemy m.in. francuską metodą sous-vide, która polega na wydłużonym procesie gotowania w niższych temperaturach w tzw. „próżni”, co pomaga zachować lepszą jakość i smak. Dzięki temu dania, które serwujemy zachowują najwyższe walory odżywcze, nie tracą witamin, są zdrowe i lekkostrawne, a ich wygląd i struktura pozostają nienaruszone.

Wśród naszych dań znajdą Państwo także menu sezonowe – zmieniane raz w miesiącu, wykorzystujące zawsze świeże składniki dostępne w danej porze roku oraz dania wegetariańskie.

We love to get to know new flavours and combine extraordinary ingredients. The outcome of our searches, both in culinary setting and travels, is our menu. In our menu You will find Polish cuisine dishes and dishes inspired by travels and tasting them brings the best memories of our travels.

We noticed that more and more people take care about healthy eating. That fact really cheers us up, because in Alyki we make sure that we cook light healthy dishes.  We only use fresh, natural  and high quality ingredients. Also, we use a lot of seasonal vegetables and fruits. We cook slow, trying to bring up the best flavours from our dishes.

In our cooking we use, for example, French sous-vide method, that allows our dishes to have more flavours and preserve all healthy nutrition ingredients.

We also prepare seasonal menu, that we change in every five to six weeks.